Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Rogaine (Regaine) & Propecia | Πληροφορίες για Μινοξιδίλη & Φιναστερίδη

 

Φαρμακευτικές Αγωγές κατά της Τριχόπτωσης


Οι αγωγές με Φιναστερίδη (Finasteride) και Μινοξιδίλη (Minoxidil) αποτελούν τις πιο διαδεδομένες φαρμακευτικές αγωγές παγκοσμίως για την πρόληψη της τριχόπτωσης (Male Pattern Baldness) και την αντιμετώπιση αυτής κυρίως στα πρώτα στάδια της τριχόπτωσης, κατά τα οποία τα μαλλιά λεπταίνουν και συρρικνώνονται προοδευτικά (Hair miniaturization). Στις περιοχές που η τριχοφυΐα έχει χαθεί, δεν έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Αν επομένως κάποιος επιθυμεί διατήρηση της υπάρχουσας τριχοφυΐας, μπορεί να περιμένει αποτελέσματα, όμως οι αγωγές δεν επαναφέρουν την τριχοφυΐα σε περιοχές μη ενεργών τριχοθυλακίων. Για το λόγο αυτό οι θεραπείες με Μινοξιδίλη και Φιναστερίδη ξεκινούν όσο το δυνατόν σε νεαρότερη ηλικία.
Μια άλλη αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή που όμως δεν έχει εγκριθεί από τον FDA είναι η Ντουταστερίδη (Dutasteride). 

 

Μινοξιδίλη (Minoxidil)


Πρόκειται για το δραστικό συστατικό του Regaine (Rogaine σε Αμερική & Καναδά), που κυκλοφορεί και με άλλες εμπορικές ονομασίες. Η Μινοξιδίλη αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αγωγή για τη ρύθμιση της υψηλής πίεσης (στο χάπι Loniten) και στην ουσία αποτελεί αγγειοδιασταλτική αγωγή. Παρατηρήθηκε όμως ότι έχει αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης: ενδείκνυται κυρίως για την κορυφή (vertex ή crown) του τριχωτού στους άνδρες αλλά σε πολλούς έχει αποτελέσματα και στην μπροστινή μετωπιαία γραμμή (hairline) και στο πάνω τμήμα του τριχωτού, ενώ για τις γυναίκες, στις οποίες έχει και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ενδείκνυται για το πάνω τμήμα του τριχωτού που συνήθως παρουσιάζει διάχυτη αραίωση (diffuse thinning). Η Μινοξιδίλη είναι περισσότερο αποτελεσματική στη διατήρηση της υπάρχουσας τριχοφυΐας παρά στο να δίνει τριχοφυΐα, για το λόγο αυτό δεν συστήνεται για τις απογυμνωμένες περιοχές του τριχωτού.
Χρησιμοποιείται τοπικά για την ανδρική & τη γυναικεία τριχόπτωση και είναι εγκεκριμένη από τον FDA. Κυκλοφορεί σε συγκέντρωση 2% και 5% σε μορφή τοπικού διαλύματος και αφρού και πρέπει να εφαρμόζεται 2 φορές την ημέρα. Χρειάζεται περίπου 4 μήνες για να έχει αποτελέσματα. Η μεγαλύτερη ωφελιμότητα από την εφαρμογή της Μινοξιδίλης παρατηρείται έως 2 χρόνια από την έναρξη της θεραπείας, όμως από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα ο ρυθμός αποτελεσματικότητας επιβραδύνεται.
Ανεπιθύμητες παρενέργειες για τις οποίες συνιστάται η άμεση διακοπή του φαρμάκου:
  • Πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, αδυναμία, ζαλάδα
  • Αλλεργικές αντιδράσεις (εξανθήματα, φαγούρα, πρήξιμο)
  • Ξαφνική ανεξήγητη αύξηση βάρους
  • Έντονη εφίδρωση των άκρων
  • Εμφάνιση κοκκινίλας ή ερεθισμού στο τριχωτό της κεφαλής
  • Εμφάνιση τριχοφυΐας στο πρόσωπο
Να σημειώσουμε ότι ο γυναικείος οργανισμός είναι πιο ευαίσθητος στις παρενέργειες του φαρμάκου.
Ο ακριβής μηχανισμός δράσης της Μινοξιδίλης δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι ενδυναμώνει τα τριχοθυλάκια και διευρύνει τα χρονικά όρια της φάσης της Αναγένεσης (Anagen Phase) του κύκλου ζωής της τρίχας. Παράλληλα, ενισχύει την ανάπτυξη της τρίχας και την ποιότητα των προδιαγραφών της (διάμετρος, μέγεθος κλπ), μέσω της αύξησης της αιμάτωσης στην περιοχή του τριχωτού.
Η Μινοξιδίλη, όπως και η Φιναστερίδη, έχει αποτελέσματα μόνο για τη χρονική περίοδο κατά την οποία λαμβάνεται. Μετά τη διακοπή του φαρμάκου και μέσα σε λίγους μήνες, η τριχόπτωση φτάνει και πάλι στο στάδιο που θα είχε προχωρήσει αν δεν είχε ληφθεί ποτέ η αγωγή.

 

Φιναστερίδη (Propecia ή Proscar)


Πρόκειται για το δραστικό συστατικό των ευρέως γνωστών φαρμάκων Proscar (5mg) και Propecia (1 mg), που ωστόσο κυκλοφορεί και με άλλες εμπορικές ονομασίες. Είναι αντιανδρογόνο, το πιο γνωστό DHT blocker. Η αποτελεσματικότητά του έγκειται στην αναστολή της δράσης του ενζύμου 5-α αναγωγάση (συγκεκριμένα του τύπου ΙΙ του ενζύμου) με συνέπεια τον περιορισμό της τριχόπτωσης.
Η Φιναστερίδη θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο από άνδρες. Οι έγκυες γυναίκες δεν θα πρέπει καν να αγγίζουν το χάπι, καθώς αν είναι σπασμένο μπορεί να έρθουν σε επαφή με τη δραστική ουσία.
Το Proscar συνταγογραφείται από το 1992 για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, πάθησης που εμφανίζεται σχεδόν στο 80% των ανδρών κάποια στιγμή της ζωής τους (συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών) και δεν συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη.
Το Propecia εγκρίθηκε το 1997 από τον FDA (Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α.) ως το πρώτο χάπι για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Η Φιναστερίδη συνιστάται σε περιπτώσεις που κάποιος έχει σταθεροποιημένη τριχόπτωση ώστε να είναι αποτελεσματική στη διατήρηση των υπαρχόντων μαλλιών (έχει αποτέλεσμα για την κορυφή και για την πάνω περιοχή του τριχωτού και δεν ενδείκνυται για την μπροστινή μετωπιαία γραμμή -hairline- ούτε για τις απογυμνωμένες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής). Η Φιναστερίδη δεν συνιστάται για περιπτώσεις έντονης τριχόπτωσης. Αν κάποιος δεν έχει αποτελέσματα εντός 12 μηνών εφαρμογής του φαρμάκου, συστήνεται η διακοπή χρήσης καθώς δεν αναμένονται αποτελέσματα.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όποιος ξεκινήσει λήψη Φιναστερίδης θα πρέπει να τη συνεχίσει εφόρου ζωής, καθώς με τη διακοπή λήψης του φαρμάκου ξεκινά και πάλι η τριχόπτωση και σύντομα η αραίωση φτάνει στα επίπεδα που θα έφτανε αν δεν είχε ληφθεί ποτέ το φάρμακο.
Παρενέργειες Φιναστερίδης: Βάσει της επίσημης θέσης των κατασκευαστών, οι παρενέργειες της Φιναστερίδης θεωρούνται απολύτως αναστρέψιμες μετά τη διακοπή του φαρμάκου, καθώς και το γεγονός ότι ο οργανισμός μπορεί να εξοικειωθεί μέσω μακροχρόνιας χρήσης και να ξεπεράσει τις παρενέργειες.
Επισήμως, στο site www.propecia.com συνιστάται η διακοπή λήψης του φαρμάκου στις ακόλουθες περιπτώσεις: αλλεργικές αντιδράσεις που περιλαμβάνουν εξανθήματα, φαγούρα ή πρήξιμο των χειλιών και του προσώπου, προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, ευαισθησία στο στήθος και διόγκωση αυτού, πόνοι στους όρχεις κα. Αναφέρεται μόνο ένα 2% των χρηστών ως πιθανό ποσοστό για εμφάνιση παρενεργειών, όπως επίσης και ότι όλες οι παρενέργειες σταματούν με τη διακοπή λήψης του φαρμάκου. Επίσης και το ότι οι παρενέργειες περιορίζονται στο 0.3% των ανδρών μετά από 5 χρόνια θεραπείας.
Στο site www.propeciahelp.com υπάρχουν τα posts ανδρών που έκαναν χρήση του σκευάσματος και έχουν πολύ σοβαρές παρενέργειες (πχ συρρίκνωση πέους & όρχεων, μόνιμη στυτική δυσλειτουργία, κατάθλιψη κα). Γενικά οι παρενέργειες διακρίνονται σε σεξουαλικές, σωματικές-οργανικές, μεταβολικές, συναισθηματικές, διανοητικές, συστημικές. Η χρήση της Φιναστερίδης έχει συνδεθεί και με μη αναστρέψιμες παρενέργειες, κατάσταση που αποκαλείται Μεταφιναστεριδικό Σύνδρομο (Post-Finasteride Syndrome). Πρόκεται για μια κλινική κατάσταση μόνιμων σεξουαλικών, ψυχολογικών & σωματικών παρενεργειών που δεν υποχωρούν μετά την διακοπή του φαρμάκου.
Έχει διατυπωθεί και σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (υπάρχει στο link http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2010-3682+0+DOC+XML+V0//EL και παραπέμπει στη σχετική απάντηση).  

Ντουταστερίδη (Dudasteride)


Πρόκειται για DHT blocker -αναστολέα της DHT. Έχει εγκριθεί από τον FDA ως φάρμακο για την υπερπλασία του προστάτη (Avodart) αλλά σε αντίθεση με τη Φιναστερίδη δεν έχει λάβει αντίστοιχη έγκριση και για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και συστήνεται στο εξωτερικό ως off label φάρμακο κατά της τριχόπτωσης. Θεωρείται πιο αποτελεσματική αγωγή από τη Φιναστερίδη και συνιστάται για έντονη τριχόπτωση που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη βαθμίδα αραίωσης (Norwood >ΙΙΙ). Μπορεί να ληφθεί και από γυναίκες για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.
Το Avodart περιορίζει και τους δύο τύπους του ενζύμου 5-α αναγωγάση (του ενζύμου το οποίο είναι υπεύθυνο για την μετατροπή της τεστοστερόνης σε DHΤ).
 Οι συνήθεις παρενέργειες περιλαμβάνουν μειωμένη libido & στυτική δυσλειτουργία, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν και κατά πόσο οι παρενέργειες είναι περισσότερες από της Φιναστερίδης.

 

Οι φαρμακευτικές αγωγές στην πρόληψη της τριχόπτωσης & στη μεταμόσχευση μαλλιών


Επειδή οι φαρμακευτικές αγωγές κατά της τριχόπτωσης συνδράμουν στην πρόληψη της τριχόπτωσης και τη συντήρηση της υπάρχουσας τριχοφυΐας, λαμβάνονται όχι μόνο ως μεμονωμένη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης αλλά σε πολλές περιπτώσεις και συνδυαστικά με τη μεταμόσχευση μαλλιών.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σχεδόν το σύνολο των γιατρών μεταμόσχευσης μαλλιών στο εξωτερικό ενθαρρύνουν (και σε πολλές περιπτώσεις εμμέσως επιβάλλουν) τη χορήγηση Φιναστερίδης και Μινοξιδίλης στα άτομα που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μαλλιών, με στόχο να υποστηριχθεί το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης (η μεταμόσχευση μαλλιών αποκαθιστά τις περιοχές της αραίωσης ενώ οι φαρμακευτικές αγωγές συνδράμουν στη διατήρηση της υπάρχουσας τριχοφυΐας ώστε να φαίνεται πιο ολοκληρωμένο το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών).

Η επίσημη θέση της BERGMANN KORD για τις φαρμακευτικές αγωγές κατά της τριχόπτωσης 


Η κλινική BERGMANN KORD αναγνωρίζει τη θετική δράση των φαρμάκων σε ένα σημαντικό ποσοστό χρηστών και ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την ύπαρξη, τις δυνατότητες και τις παρενέργειες αυτών. Άλλωστε η BERGMANN KORD διαθέτει στη σειρά προϊόντων της κατά της τριχόπτωσης ειδική εξειδικευμένη lotion με Μινοξιδίλη κα.
Ωστόσο δεν επιβάλλει τη χρήση τους και απλώς επαφίει την τελική επιλογή στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Το σημαντικό είναι ότι μέσω μακροχρόνιας ερευνητικής επένδυσης έχει δημιουργήσει και παρέχει την επιλογή των μη φαρμακευτικών αγωγών κατά της τριχόπτωσης για όσους ενδιαφερόμενους επιθυμούν να αντιμετωπίσουν την τριχόπτωση -στα πλαίσια που αυτό είναι εφικτό για κάθε περίπτωση- δίχως να επιβαρύνουν την υγεία τους (διαβάστε περισσότερα για την PRP Θεραπεία στη σελίδα http://www.kord.gr/default.asp?pid=117&la=1 και για τις άλλες θεραπείες μαλλιών της BERGMANN KORD στη σελίδα http://www.kord.gr/default.asp?pid=40&la=1).  
Ο προβληματισμός μας είναι έντονος για το αν αξίζει τελικά να λαμβάνει κανείς φάρμακα (με ό,τι παρενέργειες ή πιθανές μελλοντικές συνέπειες στην υγεία συνεπάγεται η χρήση ενός φαρμάκου) απλώς και μόνο για να αντιμετωπίσει (και μάλιστα πρόσκαιρα) την τριχόπτωση.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στη σελίδα με τις φωτογραφίες μεταμόσχευσης μαλλιών, τα αποτελέσματα αφορούν αποκλειστικά μεταμοσχεύσεις μαλλιών δίχως παράλληλη χρήση φαρμάκων. Και είναι σημαντικό κατά την έρευνα αγοράς οι υποψήφιοι να ρωτούν αν οι φωτογραφίες που βλέπουν είναι “καθαρό” αποτέλεσμα μεταμόσχευσης ή παράλληλης χρήσης φαρμάκων, ώστε να μπορούν να σχηματίσουν ξεκάθαρη άποψη για το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου