Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Ανατομία & φυσιολογία τρίχας !




Οι τρίχες, είναι από εκείνα τα «πράγματα» με τα οποία ασχολούμαστε, έστω και λίγο, καθημερινά (ιδιαιτέρως οι γυναίκες) και στα οποία δίνουμε μεγάλη σημασία.
Και τι άλλο από τα μαλλιά, τα οποία αποτελούνται από χιλιάδες τρίχες, των οποίων η εμφάνιση επηρεάζει καθοριστικά την συνολική εξωτερική μας εικόνα.
Πόσα όμως πραγματικά γνωρίζουμε, για αυτό το σημαντικό όργανο του σώματός μας;
Η βιολογική ανάλυση και ο δομικός προσδιορισμός της τρίχας, έχουν κατανοηθεί και αποκωδικοποιηθεί από την επιστήμη κατά ένα σημαντικό ποσοστό.
Η τρίχα είναι ένας σύνθετος ιστός, που αποτελείται από τη ρίζα (follicle ή root) και το στέλεχος (shaft).
Η ρίζα εσωκλείεται στο τριχοθυλάκιο, καταδύεται στο δέρμα με κλίση και καταλήγει στο βολβό (bulb).
Το στέλεχος είναι το ορατό τμήμα της τρίχας και αποτελείται από 3 στρώματα, τα οποία δημιουργούνται από τα μητρικά κύτταρα (matrix cells) του βολβού.
Τα διαφορετικά στρώματα του ορατού τμήματος της τρίχας, οφείλονται στις μεταβολές στη μορφολογία και τη δομή των μητρικών κυττάρων του βολβού.
Μέσα στα μητρικά κύτταρα πραγματοποιείται σύνθεση πρωτεϊνών, με κυριότερη την κερατίνη (keratin), στην οποία οφείλεται η αντοχή και η δύναμη του στελέχους της τρίχας.
Η τρίχα αποτελείται από πρωτεΐνες (σε ποσοστό από 65% έως 95%), λιπίδια (1% έως 9%), ιχνοστοιχεία, πολυσακχαρίτες και νερό.

Περισσότερες πληροφορίες για την τρίχα απ' τους ειδικούς της Bergmann Kord, εδώgoo.gl/KSrDZF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου